ΒΙΠΕ ΣΙΝΔΟΥ ΟΤ 53Β, Θεσσαλονίκη 57022 2310 797262 Info@agrocure.com

Επίσκεψη σε κτήμα Παυλώνιας στην Κοζάνη

Επίσκεψη σε κτήμα Παυλώνιας στην Κοζάνη

Η Παυλώνια (Paulownia spp.) είναι ένα δέντρο της οικογένειας Paulowniaceae, με καταγωγή από την Κίνα και γειτονικές της χώρες. Με αυτό το όνομα είναι γνωστά περί τα 17 είδη με ελαφρώς διαφορετικά χαρακτηριστικά. Είναι όμως όλα φυλλοβόλα, ταχέως αναπτυσσόμενα και υψίκορμα δέντρα που φτάνουν σε ύψος τα 20 μέτρα ενώ τον πρώτο χρόνο μπορούν να φτάσουν τα 4-5 μέτρα σε ευνοϊκές περιβαλλοντικές συνθήκες.

Το χειμώνα η Παυλώνια αντέχει θερμοκρασίες ως -20 °C. Μπορεί να ευδοκιμήσει σε αρκετά μεγάλα υψόμετρα (ως τα 2000 μέτρα) αλλά καλό είναι να φυτεύεται ως τα 1000 μέτρα. Αν και δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητική ως προς τον τύπο εδάφους, προτιμά ελαφρά ή μέσης σύστασης εδάφη, με καλή αποστράγγιση και με εδαφικό pH από 6 έως 7.

Η Παυλώνια χρησιμοποιείται για καλλωπιστικούς λόγους σε πάρκα ή κήπους για τα όμορφα λουλούδια, το μεγάλο ύψος, τα τεράστια φύλλα, τη σκίαση και την ιδιαίτερη κόμη της που ξεχωρίζει από αυτήν άλλων δέντρων. Οι ρίζες του δέντρου αναπτύσσονται πολύ βαθιά στο έδαφος, ως 15-18 μέτρα, και συνεπώς έχουν την ικανότητά να το συγκρατούν σε επικλινείς και επιρρεπείς στη διάβρωση περιοχές, ενώ παράλληλα έχουν την ικανότητα να «καθαρίζουν» το έδαφος από βαρέα μέταλλα.

Ορισμένα είδη Παυλώνιας είναι κατάλληλα για παραγωγή ξύλου με ιδιαίτερα και υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά για ειδικές εφαρμογές ενώ άλλα είδη είναι κατάλληλα για παραγωγή βιομάζας για καύση (καυσόξυλα ή pellets). Μετά από υλοτόμηση ή ακόμα και από πυρκαγιά το δέντρο μπορεί να αναγεννηθεί από το ήδη υπάρχον ριζικό σύστημα που παραμένει ζωντανό και αναπτύσσει νέα βλάστηση.

Κείμενο & φωτογραφίες: Αριστείδης Χλωρίδης

Αφήστε ένα σχόλιο